Prefectul județului Covasna, Dumitru Marinescu, a inițiat o întâlnire a Grupului mixt de lucru pentru problemele romilor, iar alături de acesta și reprezentanții altor instituții dorește să realizeze o strategie referitoare la implementarea proiectelor ce se adresează comunității rome.

Dumitru Marinescu a declarat că la nivelul primăriilor din județ există strategii pentru comunitățile rome, însă de cele mai multe ori acestea sunt abandonate sau lăsate de izbeliște, din varii motive. Drept urmare, Marinescu ar dori ca strategiile să fie analizate și actualizate, astfel încât să se realizeze o listă de priorități a problemelor cu care se confruntă romii, să se identifice liderii locali ai romilor și să se revitalizeze activitatea Biroului Județean pentru romi, astfel încât măcar o parte din chestiunile care privesc această comunitate să fie clar cunoscute, pentru a se identifica soluții.

Pregătim acest plan referitor la comunitățile rome, deorece primăriile, în afară de trei-patru, nu au niciun minim de strategie. Trebuie să identificăm clar situațiile din Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Valea Crișului, Sânzieni, Belin, Ghelința, Zăbala, Hăghig, Baraolt, Vâlcele – acolo unde există comunități mari de romi”, a arătat prefectul.

Potrivit acestuia, cea mai acută problemă a romilor este cea a locurilor de muncă, deoarece cei mai mulți dintre ei nu au studii sau calificări, drept pentru care majoritatea se complac în a fi beneficiari de ajutoare sociale, în timp ce mai prestează și alte munci.

Locurile de muncă stabile pentru romi reprezintă o situație ideală, dar trebuie să recunoaștem că ar fi o utopie, chiar de am vrea să facem un program în acest sens. O altă problemă este cea a frecventării învățământului și este știut faptul că doar alocațiile de stat și Programul cornul și laptele îi motivează”, a mai spus Marinescu.

Prefectul a ținut să arate că sunt localități în care sporul demografic a crescut atât de mult în ultimii ani, încât școlile nu mai au spații de clase, așa că se țin cursuri în schimburi, iar una dintre aceste localități este Vâlcele. Fost primar al comunei Vâlcele, prefectul Dumitru Marinescu a spus că dacă populația comunei era de 3.300 de locuitori în 2000, aceasta a ajuns la 4.350 de locuitori în 2012. Și asta în condițiile în care, potrivit Recensământului din 2011, întregul județ Covasna are doar 1.000 de romi declaraţi oficial.

Prefectura susține proiectele Alutus

În context, Dumitru Marinescu a declarat că tocmai pentru a veni în ajutorarea comunităților rome, instituţia pe care o conduce susține proiectele recent lansate de Asociaţia pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă Alutus. Respectivele proiecte se referă la împădurirea a trei hectare de teren și înființarea unui Centru de colectare a fructelor de pădure, ambele în comuna Vâlcele.

Din datele oferite de prefect, prin proiectul „Plantăm fapte bune” al Asociației Alutus vor fi plantați la Vâlcele, în zona cunoscută sub denumirea Poiana Grebului din Araci, 15.000 de puieți de fag, tei și alte specii de copaci. În acțiune vor fi implicați 500 de voluntari, printre care și romi.

Al doilea proiect va deschide la Vâlcele un Centru de colectare a ciupercilor, plantelor medicinale și fructelor de pădure. Proiectul va oferi cinci locuri de muncă persoanelor cu dizabilități, care se vor ocupa de ambalarea produselor, în vreme ce romii din localitate vor fi cei care vor umbla după ciuperci, zmeură, mure și plante medicinale. Centrul va fi deschis într-o clădire pe care o pune la dispoziție Primăria Vâlcele, în vreme ce Asociația se va ocupa de amenajare și dotări.

Sursa: http://www.covasnamedia.ro/beta/?p=42305

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *