La invitaţia Comisiei Europene, Daniela Tontsch a participat la European Day of Persons with Disabilities conference, în Bruxelles. Ea a reprezentat Asociaţia Distroficilor Muscular din România şi implicit Consiliul Naţional al Dizabilităţii.
Foto: Daniela Tontsch, Savi Moldovan & Paolo Berta din Italia
Trei decembrie, ziua europeană a persoanelor cu dizabilităţi
Comisia Europeană împreună cu Forumul European al Dizabilității (EDF) au organizat în data de doi şi trei decembrie 2014, o conferinţă menită să marcheze ziua europeană a persoanelor cu dizabilităţi.
Evenimentul a reunit aproximativ 300 de persoane; reprezentanţi ai organizaţiilor pesoanelor cu dizabilităţi, persoane cu dizabilităţi, persoane cu funcţii de decizie politică din UE, angajatori şi furnizori de servicii.
Tema din acest an a fost intitulată „Împreună construim o Europă fără bariere”. Organizatorii au pus accent pe ocuparea forței de muncă și accesibilitate. Garanţia demnităţii umane, stima de sine, independenţa financiară şi prosperitatea sunt elementele fundamentale oferite de un loc de muncă, iar accesibilitatea este factorul cheie în eliminarea barierelor cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi.
Maria Luisa Cabral, directoarea departamentului pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi, din cadrul Comisiei Europene şi Yannis Vardakastanis, preşedinte EDF au deschis conferința.
Yannis Vardakastanis a ţinut să sublinieze că anul 2015 va fi un an ce va aduce numeroase provocări cauzate de raportul Uniunii Europene referitor la punerea în aplicare a Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi şi de încheierea propriului raport al EDF, ambele vor fi prezentate Comitetului ONU.
Începutul noului mandat al Parlamentului European și al Comisiei precum şi faptul că departamentul pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi are un şef la început de mandat conturează un an politic cheie. Yannis Vardakastanis a spus că regretă lipsa de participare a politicienilor din partea Comisiei Europene.
Maria Luisa Cabral a subliniat necesitatea creării de locuri de muncă și prevenirea discriminării sunt o prioritate pentru Comisia Europeană. În această perioadă Comisia Europeană lucrează la pregătirea unui act european privind accesibilitatea cu scopul de a îmbunătăţi legislaţia actuală.
Una din acţiunile Strategiei Uniunii Europene pentru persoanele cu dizabilităţi, ce are drept obiectiv promovarea unei Europe fără bariere, este premierea anuală a oraşelor cu cel puţin 50 000 de locuitori, care înregistrează îmbunătăţirea accesibilităţii în beneficiul persoanelor cu dizabilităţi. Premiul se numeşte „Access City”şi pe lângă înlăturarea barierelor, încurajează autorităţile acestor oraşe să facă schimb de experienţă. Din 2010, 189 de orașe din UE au participat la cele cinci ediții ale premiului „Access City”.
„Access City” 2015 a fost obţinut de orașul suedez Borås, premiul al doilea a fost câștigat de Helsinki (Finlanda), iar premiul al treilea a fost acordat orașului Ljubliana (Slovenia).
Menţiunile de anul acesta sunt: Logroño, Spania, a primit o mențiune specială pentru acțiuni în domeniul mediului construit și al spațiilor publice; Budapesta, Ungaria, a primit o mențiune specială pentru acțiunile întreprinse în domeniul transportului; Arona, Spania, și Luxemburg au primit o mențiune specială pentru structurile și serviciile publice.