Ministrul Eugen Nicolaescu: „Răspunsul simplu şi clar este că dorim să repunem în funcţiune această instituţie!”
După aproape doi ani de la închiderea Centrului de Patologie Neuromusculară „Dr. Radu Horia” din Vâlcele şi mutarea pacienţilor şi a unei părţi a personalului medical la Spitalul din Întorsura Buzăului- timp în care reprezentanţii Asociaţiei Distroficilor Musculari din România (ADMR) au făcut toate demersurile la nivel local, cât şi la nivel guvernamental, pentru redeschiderea acestuia- la începutul acestei săptămâni ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, a dat o veste bună acestor bolnavi: Spitalul de la Vâlcele va fi redeschis!
Deputatul PP-DD, Liliana Mincă, s-a zbătut pentru bolnavii de distrofie musculară
În cursul zilei de luni, deputatul PP-DD de Botoşani, Liliana Mincă, a făcut o interpelare în Parlamentul României prin care a solicitat, nici mai mult nici mai puţin, decît reînfiinţarea Centrului de Patologie Neuromusculară „Dr. Radu Horia” din Vâlcele. În adresa înaintată ministrului Sănătăţii, aceasta a argumentat următoarele : „ 35.000 de persoane diagnosticate cu distrofii musculare au fost abandonate hazardului în România. Ca urmare a desființării singurului spital de profil din țară, bolnavii nu au acces la tratament. Centrul de Patologie Neuromusculară „Dr. Radu Horia” din localitatea Vâlcele, județul Covasna, a fost o unitate spitalicească de monospecialitate (neurologie), aflată în subordinea directă a Ministerului Sănătății. A fost singura unitate de acest gen din țară, cazurile dirijate aici beneficiind de investigații de specialitate, specifice, precum și de experiența unui colectiv familiarizat cu asemenea pacienți.
În mod inexplicabil, la propunerea Consiliului Județean Covasna și a Direcției de Sănătate Publică Covasna, a fost emisă Hotărârea de Guvern 489/2011 prin care s-a aprobat desființarea Centrului de Patologie Neuromusculară de la Vâlcele, prin preluarea activității de către Spitalul de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek Geza” Covasna, iar activitatea de asistență medicală din cadrul centrului de patologie a fost transferată într-un imobil de la Întorsura Buzăului. Cu toate acestea, la Comisia Mondială a Sănătății, acest Centru de Patologie Neuromusculară continuă să figureze ca fiind activ. Aș se face că centrele importante, cu specific neuromuscular, din lume, trimit românii către acest centru închis. Însuși prefectul județului Covasna, domnul Codrin Munteanu, avertiza în 2011 că mutarea la Întorsura Buzăului nu a fost în interesul pacienților. Bolnavii au fost transferați cu forța doar pentru a se găsi utilitate noului spital construit la Întorsura Buzăului, în urmă cu câțiva ani, și în care s-au îngropat aproape trei milioane de euro. Acum, bolnavii sunt ținuți ostatici la Întorsura Buzăului, pentru banii pe care spitalul îi primește de la Casa de Asigurări”.
Ministrul Nicolaescu a spus DA!
Răspuns la interpelarea deputatului Liliana Mincu, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, a declarat, în Parlament: „Desfiinţarea acestui centru a fost o mare eroare, ne asumăm, în numele tuturor guvernelor de până acum, faptul că a fost o eroare închiderea acestui centru medical. De asemenea, am demarat o serie de acţiuni prin care să încercăm să aşezăm acest spital la locul pe care îl merită. Prima acţiune este să avem o discuţie foarte serioasă cu comisia de neurologie şi neurologie pediatrică, astfel încât să putem să avem un punct de vedere mai mult decât profesionist pe acest subiect, drept pentru care avem un prim răspuns de la această comisie, care ne încurajează în demersul de a reînfiinţa această instituţie sanitară. Al doilea aspect al răspunsului se referă, de data aceasta, la un lucru mai puţin simplu. Şi anume, a găsi sursele financiare pentru a renova acea clădire, pentru că condiţiile sunt improprii, pe de o parte, nu se mai respectă circuitele medicale şi este nevoie de o investiţie foarte serioasă în acest domeniu. Credem că prin strategia pe care Ministerul Sănătăţii doreşte să o finalizeze până la sfârşitul acestei veri, începutul toamnei, vom putea să constatăm şi de câţi bani avem nevoie pentru reabilitarea acestei locaţii, sau să putem să facem o dezvoltare mai amplă a zonei, şi, după aceea, printr-un program multianual de investiţii în infrastructură, să putem să punem la punct această instituţie. Răspunsul simplu şi clar este că dorim să repunem în funcţiune această instituţie!”
Reacţii pe plan local
Preşedinta ADMR –Filiala Covasna, Maria Teodorescu, cea de la care am aflat această veste , ne-a spus: „ Nici un moment nu am dat înapoi, şi, chiar dacă doamna Mincă nu ne-ar fi ajutat, şi nu am fi găsit înţelegere la domnul ministru al Sănătăţii, noi continuam lupta, şi aveam în plan să mergem până la CEDO. Însă, răspunsul pozitiv al domnului ministru Nicolaescu cu privire la redeschiderea Centrului de la Vâlcele, reprezintă un nou început. La auzul acestei veşti, bolnavii de la Întorsura s-au bucurat foarte mult. Mulţi dintre ei au învăţat în fosta Şcoală preventorială în a cărei clădire funcţionează, în prezent, Centrul ADMR. Vâlcelele fac parte din viaţa lor, iar pacienţii abia asteaptă să se întoarcă la Vâlcele. (…) . Acum, trebuie să identificăm sursa finaciară, să vedem de unde aducem banii. Şi noi ne-am luat angajamentul că ne vom implica, şi suntem în discuţii cu anumiţi parteneri din Germania. Pe 7 iulie voi avea o întâlnire cu dl. Martin Braun, reprezentantul Asociaţiei distroficilor din Germania. Ca şi ADMR vom face tot posibiliul ca Spitalul nostru să se redeschidă cât mai repede, pentru bolnavii noştri. (…) Mă bucur că la succesul nostru şi-a adus contribuţia şi fostul prefect, dl. Codrin Munteanu, căruia îi purtăm o adâncă recunoştinţă pentru că a fost şi este alături de noi. Îi mulţumim din suflet că ne-a susţinut, şi iată că astăzi trăim marea bucurie să auzim că Spitalul de la Vâlcele va fi redeschis. Să sperăm că va redeveni ceea ce a fost odată, şi mai mult de atât!”
Contactat telefonic, prefectul judeţului Covasna, Dumitru Marinescu, fost primar al comunei Vâlcele, ne-a spus că nu are prea multe informaţii cu privire la recenta declaraţie a ministrului Sănătăţii dar că, în opinia sa, reînfiinţarea Spitalului de la Vâlcele este un lucru extraordinar de bun. „Noi, ca Prefectură, am făcut intervenţii pentru relocare. Până la urmă se face dreptate. Şi oamenii aceştia au nevoie de ce a fost a lor” a menţionat prefectul Dumitru Marinescu.
Vestea redeschiderii Centrului de Patologie Neuromusculară „Dr. Radu Horia” a ajuns şi la urechile repreprezentanţilor autorităţii locale. Viceprimarul Nicolae Cucu a declarat: „ Noi am cerut şi foştilor prefecţi Gyorgy Ervin şi Codrin Munteanu să îl aducem înapoi, iar , în ultima fază am solicitat ca în cazul în care nu se mai doreşte reînfiinţarea spitalului, să ne dea nouă clădirea. Dar, în condiţiile în care spitalul vine înapoi, noi suntem chiar bucuroşi. Însă, eu până când nu văd că într-adevăr se întâmplă ceva, nu mai cred nimic.”
Primarul oraşului Întorsura Băzăului, Leca Băncilă, a aflat de la noi informaţia cu privire la declaraţia ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, cu privire la reînfiinţarea Spitalului de la Vâlcele. Legat de acest subiect, primarul ne-a declarat: „ Deşi nu am informaţii cu privire la acest aspect, vă spun că nu o să fugim de responsabilitate. O să facem un studiu de impact. Iar până la urmă, am putea să-i dăm şi noi în judecată pentru risipa banilor publici, că au construit un spital la Întorsura Buzăului de 5 milioane de euro, din bani guvernamentali. Părerea mea este că jumătate dintre bolnavi vor rămâne la Întorsura, şi nu se vor duce la Vâlcele.”
•
După recenta declaraţie a ministrului Eugen Nicolaescu, bolnavilor ce suferă de distrofie musculară nu le râmâne altceva de făcut decât să spere dar, în acelaşi timp să aibă încredere în promisiunea făcută de ministrul Sănătăţii, că Centrul de Patologie Neuromusculară „Dr. Radu Horia” din Vâlcele se va redeschide, în viitorul apropiat.
Maria Graur
Bravo! Este rezultatul obtinut cu multa munca.