ASOCIATIA DISTROFICILOR MUSCULAR- ROMANIA
Str. Bailor 197, VALCELE-COVASNA, tel :0720049819, admrvalcele06@yahoo.com, www.admromania.ro
Cont IBAN RO 41 RNCB 0124038009330001:, BCR Suc. Sf.Gheorghe, Covasna, Cod FISCAL: 8896012
Nr. 22 / 02.07. 2012
CATRE PREFECTURA JUDETULUI COVASNA,
STIMATE DOMNULE PREFECT CODRIN MUNTEANU
Reforma în sănătate începută cu un an în urmă nu a adus nimic bun în viaţa pacienţilor diagnosticaţi cu Distrofie Musculară, dimpotrivă, situaţia este DRAMATICA.
Prin H.G. Nr. 489/2011, Guvernul României a decis desfiinţarea şi reorganizarea mai multor Unităţi Sanitare din Judeţul Covasna, printre care şi Centrul de Patologie Neuromusculară ,,Dr. Radu Horia” din localitatea Vâlcele, Judeţul Covasna, unicul spital de profil din România.
Activitatea Centrului a fost preluată de Spitalul de Cardiologie “Dr. Benedek Geza” din judeţul Covasna, iar activitatea de asistenţă medicală a Centrului, a fost mutata in cadrul Spitalului Orăşenesc din Întorsura Buzăului.
Această măsură este abuzivă şi nelegală, fiind dispusă în contra intereselor persoanelor cu distrofii musculare, cărora li se adresau serviciile medicale furnizate de fostul Centru de la Vâcele, respectiv Spitalul Dr. Radu Horia.
În momentul de faţă putem afirma că distroficii muscular din Romania nu au acces la tratament.
Statisticile arată 35000 de cazuri înregistrate cu distrofii musculare.
Centrul din Vâlcele făcea cu greu faţă solicitărilor de asistenţă şi monitorizare a unui număr de peste 1500 de internări pe an.
In secţia de Neurologie din Întorsura Buzăului pot fi internati doar 45 de pacienţi pe serie, asta înseamnă aproximativ 540 de pacienţi pe an. Din aceşti 45 de pacienţi, 10 sunt localnici din Întorsura Buzăului sau din comunele aferente, cu diferite probleme neurologice.
Membrii noştri ne semnalează dezinteresul personalului medical, lipsa procedurilor de fizioterapie, lipsa medicamentelor şi hrana alterată oferită imobilizaţilor zilnic.
În acest sens, in lunile Mai si Iunie 2012, pacienţii au sesizat conducerea spitalului, implicit a d-nei manager Monica Sporea, cu privire la conditiile de igiena, lipsa medicamentelor, hrana foarte proasta, oferindu-le chiar mostre din mâncarea alterată.
Atasam prezentului memoriu, sesizarea in scris a pacientilor adresata medicului care a preluat plangerea.
Organizaţia noastră, primeşte apeluri de urgenţă de la medici din ţară care ne solicită informaţii cu referire la monitorizarea şi tratamente de întreţinere pentru pacienţi cu diferite tipuri de Distrofie, unii dintre ei în fază terminală.
Imaginaţi-vă cât de greu ne este sa le spunem că nu au nicio şansă, că spitalul nu mai există.
În ultimul an, ne-au murit unii membri din cauza lipsei de asistenţă medicală. Este cunoscut faptul că Distroficii Muscular nu sunt internaţi în alte spitale care deţin specialişti în terapii de întreţinere, dar şi mai grav, acestora li se refuză internarea şi în spitalele de medicină generală.
Clima ,,polară” din Întorsura Buzăului este contraindicată bolnavilor distrofici, temperatura foarte scăzută, presiunea foarte mare, sunt factori favorizanţi în evoluţia bolii.
Alegerea localităţii Vâlcele şi implicit a spitalului Dr. Radu Horia, nu a fost una intamplatoare, bioclima blândă de crutare, apele minerale carbogazoase, bicarbonatate, magneziene, calcice, sodice, feruginoase, hipotone, au fost şi sunt considerate elemente esenţiale pentru îngrijirea suferinzilor de Distrofie Musculară şi nu numai.
Posibilitatea de deplasare în spatiul adecvat şi petrecerea timpului liber în parcurile existente din centrul staţiunii, favoriza starea sănătăţii fizice şi mentale ale bolnavilor oferindu-le acestora capacitatea de a se sustrage unui mod de viaţă izolat impus de dizabilitatea de care suferă.
In consecinta, considerăm că Desfiinţarea Centrului de Patologie Neuromusculară ,, Dr. Radu Horia’’ din localitatea Vâlcele şi deportarea bolnavilor la Întorsura Buzăului, a fost făcută pe considerente politice, iar numeroasele noastre proteste au fost tratate de autorităţi cu ironie şi dispreţ.
Investirea dumeavoastra în funcţia de Prefect, ne-a adus Speranţa în suflet şi credinţa că dumneavoastra veţi îndrepta, nedreptatea care a fost făcută acestor bolnavi cronici.
A.D.M.R colaboreaza eficient cu Klinika Weserbergland ASKLEPIOS din Hoxter Germania, care este dispusa sa ne sprijine cu material logistic echipament medical si mobilier pentru dotarea spitalului de la Valcele.
De aceea, va solicităm respectuos, atât dvs. cât şi instituţiei pe care o reprezentaţi, să ne susţineţi, sa faceti toate demersurile necesare pentru Redeschiderea Unicului Centru de Patologie Neuromusculara din România.
VA MULTUMIM
Cu stima, echipa de coordonare a A.D.M.R
PRESEDINTE
Maria Teodorescu