Ministrul Sănătății, doamna Ioana Mihăilă s-a întâlnit, în data de 24 mai, 2021, cu doamnele Daniela Tontsch, Președinta Consiliului Național al Dizabilității (CNDR), Claudia Brătan, director executiv al CNDR, Maria Teodorescu, președinta Asociației Distroficilor Muscular din România și Elena Năstase, vicepreședinta Filialei București a Asociației Distroficilor Muscular.
Tema întâlnirii a fost propunerea de înființare a unui Centru național de Patologie Neuromusculară, propunere înaintată de către Daniela Tontsch încă din luna februarie, în contextul elaborării Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Doamna ministru Mihăilă a explicat că există două mari surse de finanțare externă în următoarea perioadă: Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și Programul Operațional Sănătate. În forma inițială a Planului Național de Redresare și Reziliență erau investiții în infrastructura spitalicească. În forma care este acum, trimisă la Comisia Europeană pentru analiză, a 5-a formă, după ce au fost integrate toate recomandările Comisiei, există trei mari reforme și două linii de investiție.
Reformele propuse de Ministerul Sănătății sunt:
- reforma cheltuirii banului public în sănătate, cu scopul de a crește și a inversa piramida de cheltuieli sau măcar de a face primii pași și a crește ponderea asistenței medicale prespitalicești, și acolo se vizează câteva modificări la contractul cadru, dar și câteva reforme legislative menite să crească independența medicilor primari și medicilor din ambulatoriu;
- reforma investițiilor în infrastructura din sănătate. Aici se dorește să existe o agenție care să monitorizeze și să implementeze proiectele de infrastructură majoră, în principiu spitalele, și anume spitalele mari, care au și impact teritorial major;
- reforma managementului sanitar și a resurselor umane din sistemul de sănătate.
Iar ca investiții, există o linie de investiție de 314 milioane pentru asistență medicală prespitalicească, și aici sunt investiții în cabinetele medicilor de familie, în ambulatorii de specialitate, în caravane mobile și în centre comunitare integrate.
„Iar cea de-a doua mare linie de investiție se referă la infrastructura medicală spitalicească. Aici am solicitat spitalelor să trimită și am centralizat solicitările lor, și aici sunt vizate, mai ales proiectele mature, adică acele spitale care au trimis proiecte care au parcurs anumite etape, fie studiu de fezabilitate, fie proiecte. Pe lângă aceasta, știu că există și alte priorități de care trebuie să ne ocupăm, așa cum ați trimis dvs.- un Centru de Patologie Neuromusculară. Practic, e o reformă mai complexă, care înseamnă și formarea de specialiști, dar și constituirea de echipe multidisciplinare care să poată să se ocupe, dar și să se găsească un loc unde să se poată adresa pacienții adulți, și preferabil ar fi să nu fie un loc, ci o rețea la nivel național, pentru că este destul de dificilă deplasarea”, a mai spus doamna ministru Mihăilă.
Doamna Mihăilă a subliniat că, având în vedere complexitatea patologiei, este nevoie de un plan foarte bine structurat de resurse umane dedicate și de colaborări între diversi specialiști.
Reprezentanții celor două ONG-uri vor continua demersurile în vederea înființării Centrului Național de Patologie Neuromusculară.